Jean Depreitere en Brandon Helsen

21 maart van 10u00 tot 11u30
online

Memento Woordfestival Kortrijk houdt van debutanten en dat je nooit te oud bent om te debuteren bewijst Jean Depreitere (°1932). Depreitere verblijft in residentie "De gulden sporen" in Kortrijk en kwam in december 2020 aan het oppervlak met de roman Josefien. Depreitere is 100% DIY, hij tekende ook de cover van het boek en publiceerde het boek via Brave New Books.

Josefien vertelt het verhaal van een bejaarde vrouw die na een val tegen haar zin in een rust- en verzorgingstehuis terecht komt. Daar komt ze haar eerste liefde opnieuw tegen. Met een humoristische twist slaagt Depreitere erin om de alledaagse bekommernissen van ouderen weer te geven.

Cultuurjournaliste Virginie Platteau gaat in dit programma het gesprek aan met Depreitere en zijn zorgverlener Sofie. Samen vertellen ze over het verhaal en hoe het boek tot stand kwam. Het boek wordt uitzonderlijk door Luisterpunt in een luisterboek verwerkt. Aansluitend op het interview vertelt Luisterpunt over de noodzaak van luisterboeken en waarom ze het verhaal in hun collectie stopten.

Tussenin zijn er bijdrages van Brandon Helsen, de schrijver van 25 jaar die al van jongs af aan de droom had om te schrijven. Dat dromen kunnen uitkomen, bewijzen Helsens succesvolle Facebook- en Instagrampagina’s. Daarop zijn luchtige gedichten, leuke woordspelingen en spitsvondige kwinkslagen te vinden. Niet toevallig zijn Helsens grote voorbeelden dan ook Toon Hermans en Herman De Coninck. Net als Helsen zelf tonen ze dat een woord meer kan zeggen dan een volledige zin. Wie fan is van Helsen mag zich bovendien in de handen wrijven, want binnenkort brengt hij zijn eerste gedichtenbundel op de markt, in samenwerking met Laulyt.

Tickets

Dit jaar is het festival gratis. Wil je de organisatie steunen? Dan kan je een donatie doen in ruil voor een boek of tote bag. Daarover later meer!

Doneer & steun Memento